Kochani Święta już za pasem, więc na pewno zastanawiacie się jak w te święta zaskoczyć swoich gości przy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splątanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki.
Gorąco polecam!
Składniki:
• filet z łososia
• filet z halibuta
• przyprawa do ryb
• 2 ząbki czosnku
• 2 plasterki cytryny
• sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek
• 6 łyżek oliwy
Sos chrzanowy:
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania:
Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również zawiązujemy nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.