Ciasto francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem zapraszam kultowe ciasto połączone ze szpinakiem i serem fetą. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem.
Składniki na ciasto francuskie:
- 2 szklanki mąki Polskie Młyny
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zimnego masła
- 2/3 szklanki zimnej wody
Składniki na farsz szpinakowy:
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 2 cebule
- Oliwa, masło do smażenia
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
Przygotowanie ciasta francuskiego:
W szklance zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę soli. Mieszamy, aż do całkowitego rozrobienia. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 kostki masła w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy słoną, zimną wodę i roztopione masło. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagniatamy ciasto, formując kulę, którą zwijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na dwie godziny. Pozostałe masło zostawiamy w temperaturze pokojowej do zmięknięcia. Następnie ucieramy do uzyskania jednolitej maślanej masy. Utarte masło umieszczamy na papierze do pieczenia i rozprowadzamy łopatką lub szpatułką na wysokość 2 cm. Przykrywamy drugą warstwą papieru do pieczenia. Następnie wkładamy do lodówki. Kolejnym etapem jest wyjęcie ciasta z lodówki i rozwałkowanie na oprószonej stolnicy mące. Ważne, aby ciasto było rozwałkowywane w jednym kierunku, najlepiej z dołu do góry. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nim przygotowanego masła. Następnie ciasto trzeba złożyć w kopertę. Masło ma być zamknięte w środku. Następnie ciasto z masłem należy rozwałkowywać na prostokąt, który będzie trzykrotnie dłuższy niż jego szerokość. Następnie składamy ciasto na trzy części. Brzegi mają wejść do wewnątrz. Ma powstać w ten sposób mniejszy prostokąt.
Przygotowanie farszu:
Szpinak dokładnie oczyszczamy i myjemy. Czosnek obieramy i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i przez chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w kosteczkę dusimy na maśle. Dodajemy umyty szpinak, doprawiamy pieprzem i solą i smażymy do momentu, aż zwiędnie. Dodajemy pokruszony ser feta. Całość blendujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a formę na muffinki smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na równe kwadraty o boku około 10 cm. Kokliki wyścielamy kwadratami ciasta francuskiego wystawiając rogi na zewnątrz a następnie nakładamy farsz szpinakowy. Wierzch posypujemy startym na tarce parmezanem i pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego!