Chcesz upiec domowy chleb? Podaje prosty przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką oraz z ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie.
Składniki:
- mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
- mąka żytnia jasna 100 g
- mąka pszenna chlebowa 100 g
- około 100 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby
- sól 10 g
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- woda 340 ml
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy.
W asortymencie Pancernik znajdziesz najwyższej jakości produkty do telefonów. Sklep oferuje mnóstwo profesjonalnych etui, szkło hartowane i pokrowce.