Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem. Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące faworki z bąbelkami. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne kokardy. To kolejne z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Jeśli faworki podbiły także Wasze serca koniecznie wypróbujcie przepis z piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików!
Składniki:
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki piwa pszenicznego
- olej do smażenia
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz kieliszka do wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy na siebie w kolejności duży, średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Kokardki smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier.
Urocze kokardki, pięknie się prezentują, a smakują zapewne przepysznie 🙂
Dziękuję;)
fajne, prawie jak chrust,