Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy.
Spód wkładki kokosowej:
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru pudru
- 40 ml śmietany kremówki
- 30 g masła
- Łyżka mąki kokosowej
Ptasie mleczko:
- 100 ml mleka kokosowego
- Galaretka niebieska wieloowocowa
Galaretka truskawkowa
- 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Spód wkładki kokosowej:
Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Ptasie mleczko:
Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską i przekładamy do naszych obręczy.
Galaretka truskawkowa:
Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.
Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria
Jutro dzień babci, a taki przysmaczek do kawy jak znalazł.
Dziękuję za przepis kochana 🙂