Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn  w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy.

DSC_0049 - Kopia

Spód wkładki kokosowej:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru pudru
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 30 g masła
  • Łyżka mąki kokosowej

Ptasie mleczko:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • Galaretka niebieska wieloowocowa

Galaretka truskawkowa

  • 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Spód wkładki kokosowej:

Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.

Ptasie mleczko:

Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską i przekładamy do naszych obręczy.

Galaretka truskawkowa:

Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

DSC_0976

Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.

Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

s3_viewer_small_Lidl-00

 

Categories: Desery, Przepisy

One Response so far.

  1. Kirostan pisze:

    Jutro dzień babci, a taki przysmaczek do kawy jak znalazł.
    Dziękuję za przepis kochana 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment