Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Zabieram Was dziś w podróż do Francji, bo tarta to nic innego jak tradycyjne danie kuchni francuskiej. Prezentuje wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie tarty z różyczkami. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 2 marchewki
- Kilka plastrów szynki
- 40 dkg serka śmietankowego Delikate
- 3 łyżki śmietany 18%
- Sól, pieprz
- Bazylia, oregano
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą i pieprzem. Pieczemy 45 min w temp. 170%