Przedstawiam dziś letnią tarte arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom arbuza .
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników maślanych
- 100 g miękkiego masła
Masa arbuzowa:
- 1/2 kg miąższu z arbuza
- 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- Opakowanie mini rolady
Spód:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Masa arbuzowa:
Wypestkowany miąższ z arbuza kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową przekładamy na spód herbatników.
Krem:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem do połączenia składników. Krem wykładamy na stężoną masę arbuzową i kładziemy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem tarty na wierzch układamy pokrojoną roladę.
Love lol
Super letni przepis 🙂
Dziękuję 😉