Cisto snickers kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z orzeszkami. Bardzo dobre ciasto na specjalne okazje.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie  Helio oraz Stovit.

Składniki na masę orzechową:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 śmietanfixy

Dodatkowo:

Przygotowanie masy orzechowej: Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy włoskie  i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok 3 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia .

Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt ok. 20×30 cm. Dwie części to same ciasto, natomiast trzecią pokrywamy wcześniej przygotowanymi orzechami w miodzie.Blachę o wymiarach ok 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozwałkowany prostokąt ciasta. Najłatwiej jest przygotować 3 blachy, ale można też piec na jednej, zmieniając jedynie arkusze z ciastem – troszkę więcej zabawy).Pieczemy każdą warstwę osobno. Warstwy bez orzeszków pieczemy w 180°C przez ok. 8-10 min. w zależności od piekarnika – do uzyskania ślicznego jasnozłotego koloru, warstwę z orzeszkami 2 minuty dłużej. Nie pieczemy za długo (to ważne!), bo zbyt wypieczone blaty będą za twarde!  Blaty zdejmujemy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu – wcześniej są miękkie i mogą się połamać.
Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy.
Gotowe przestudzone blaty przekładamy kremem w kolejności:

  • ciasto
  • masa kajmakowa
  • ciasto
  • krem śmietanowy
  • ciasto z masą orzechową

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!






Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pasztet z królika’’

Posted on Kwi - 18 - 2019

0 Comment

,,Babka tulipan’’

Posted on Kwi - 14 - 2019

0 Comment

,,Keks z bakaliami’’

Posted on Kwi - 14 - 2019

0 Comment

,,Ananasowa chmurka”

Posted on Kwi - 3 - 2019

0 Comment