Kto z nas nie lubi owocowych galaretek, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? Dzieci z pewnością je uwielbiają, ale nieco starsi również nie odmówią sobie tego owocowego deseru.Tak przygotowana owocowa galaretka będzie idealna na rodzinne przyjęcia i niezobowiązujące spotkania. Zachwyci prawdziwych smakoszy domowych słodkości. Sprawdźcie przepis na tęczową lampkę.
Składniki:
- 1 galaretka wieloowocowa
- 1 galaretka- owoce egzotyczne
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 śnieżka
- szklanka mleka
- owoce
Wykonanie:
Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę- owoce egzotyczne rozpuszcza się w nieco mniejszej ilości wody niż w informacji na opakowaniu, a po wystudzeniu postępować jak z pozostałymi. Gdy galaretki są wystarczająco stężone możemy postawić lampkę na poziomej powierzchni. Na koniec galaretkę brzoskwiniową wlewamy do pozostałej części lampki, i dekorujemy dowolnymi owocami. Przygotowywanie deseru najlepiej zacząć dwa dni wcześniej!
Prosty, ale jakże efektowny i smaczny deser!