Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta, i na codzień, wspaniale się prezentują oraz wybornie smakują.

Składniki na około 5 porcji:

  • 1 opakowanie- ,,Śledzik na okrągło Seko’’
  • 1 duża cebula
  • 1 duże awokado
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 słoik buraczków konserwowych w całości
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • Pieprz, sól
  • 50 g płatków migdałowych
  • Kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Majonez mieszamy z chrzanem i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz świeżym koperkiem.

 

 

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

17 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

Mini deserki z masą...

Posted on Kwi - 11 - 2018

2 komentarze

Sernik ,,Złota Rosa”

Posted on Mar - 30 - 2018

0 Comment