Wilgotne ciasto z dodatkiem purée z dyni, delikatny krem z dużą dawką orzechów przykryte kołderką z kroplami złotej rosy. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio, marki Stovit. oraz  Garneczki

dsc_0494-2-kopia dsc_0499-2-kopia

Składniki:
na ciasto miodowe:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu Stovit
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu lub soku z cytryny

Masa dyniowa:

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane.

Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem  solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C  około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut

Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z  odrobiną cukru pudru. Połowę ubitej śmietany wykładamy na puree z dyni, po czym, wykładamy drugą połowę śmietanowej masy wymieszanej z orzechami. Ciasto schładzamy a następnie przykrywamy górną warstwę bezową. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

 

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

Jak dostać  odszkodowanie po wypadku? Opinie, porady prawne i opisy przypadków z całego kraju. Dzięki Kancelarii AIF możesz liczyć na kompleksowe wsparcie, brak wstępnych kosztów oraz wiele innych korzystnych warunków.

2 komentarze so far.

  1. Magda napisał(a):

    Apetyczny przekładaniec) )

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Makaron z kurkami i...

Posted on Lip - 26 - 2017

0 Comment

,,Malinowa chmurka’’

Posted on Lip - 17 - 2017

0 Comment