Wielkimi krokami zbliża się koniec roku, a wraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne nuggetsy w chrupiącej panierce z sosem czosnkowym. Przekąskę przygotowałam dzięki uprzejmości firmy Helio.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki sezamu białego Helio
  • 1 szklanka mleka
  • ½ mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jako
  • przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • jabłko lub pomarańcza, wykałaczki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płatki kukurydziane mielimy w melakserze. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem oraz przyprawami . Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki . Doprawiamy z każdej strony przyprawami. Pokrojone filety z kurczaka przekładamy do ciasta.  Blachę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach kukurydzianych i sezamie a następnie układamy na blasze do pieczenia. Każdy kawałek delikatnie skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z 18 minut. Gotowe nugetssy wbijamy w owoc. Podajemy z dipem czosnkowym.

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Nuggetsy z sezamem’’

Posted on Gru - 29 - 2019

0 Comment

,,Kresowy schab z dynią”

Posted on Gru - 13 - 2019

0 Comment

,,Ciasto orzechowe z kawową...

Posted on Gru - 12 - 2019

2 komentarze