Świetny aby przekąsić w pracy, aby zabrać na piknik, aby zaskoczyć na przyjęciu. Nadziewany warzywami i mozzarellą chleb wymieszany ze smakiem pasty z czarnych oliwek zaskoczy Was niepowtarzalnym smakiem.
Składniki:
- 1 bochenek okrągłego chleba
- 4 plastry karkówki
- 1 czerwona papryka
- 5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
- 20 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek pasty z czarnych oliwek Ole!
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu z białego wina
- 20 g sera mozzarelli
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- masło
- olej
Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Wierzch chlebka lekko zcinamy a środek delikatnie wydrążamy. Następnie środek chleba i odcięty wierzch smarujemy pastą z czarnych oliwek. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem smażymy na złoto z niewielką ilością tłuszczu. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Paprykę kroimy w kosteczkę. Każdą warstwę przyprawiamy ulubionymi ziołami, np. bazylią, oreganem, ziołami prowansalskimi. Ocet winny mieszamy z posiekanym czosnkiem, oliwą oraz ziołami. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem polewamy każdą warstwę. Przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: pasta, karkówka, ogórki kiszone, pieczarki, papryka, starty ser. Tak przygotowany chleb przykrywamy odciętym wierzchem. a chleb zawijamy w folie i pieczemy 40 min w 180 st. w piekarniku. W miseczce mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, delikatnie solimy. Gotowy chlebek polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!