Świetny aby przekąsić w pracy, aby zabrać na piknik, aby zaskoczyć na przyjęciu. Nadziewany warzywami i mozzarellą chleb wymieszany ze smakiem pasty z czarnych oliwek zaskoczy Was niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1 bochenek okrągłego chleba 
  • 4 plastry karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • słoiczek pasty z czarnych oliwek Ole!
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 20 g sera mozzarelli
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • masło
  • olej

    Sos czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Wierzch chlebka lekko zcinamy a środek delikatnie wydrążamy. Następnie środek chleba i odcięty wierzch smarujemy pastą z czarnych oliwek. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem smażymy na złoto z niewielką ilością tłuszczu. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Paprykę kroimy w kosteczkę. Każdą warstwę przyprawiamy ulubionymi ziołami, np. bazylią, oreganem, ziołami prowansalskimi. Ocet winny mieszamy z posiekanym czosnkiem, oliwą oraz ziołami.  Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem polewamy każdą warstwę. Przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: pasta, karkówka, ogórki kiszone, pieczarki, papryka, starty ser. Tak przygotowany chleb przykrywamy odciętym wierzchem. a chleb zawijamy w folie i pieczemy 40 min w 180 st. w piekarniku. W miseczce mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, delikatnie solimy. Gotowy chlebek polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment