Kto z Was nie lubi pizzy? Oto alternatywne babeczki dla dzieci. Nawet największe niejadki dadzą się skusić. Świetnie sprawdzą się także na imprezach jako przekąska. Praktyczne, fajne i smaczne rozwiązanie. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Ciekawe czy i Wy je polubicie? Miski w dłoń i do roboty!
Składniki:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Nadzienie:
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg sera
- oliwki
- kukurydza
- filet z kurczaka
- pół papryki żółtej i pomarańczowej
- oregano/ przyprawa do pizzy
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki
Wykonanie:
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół oliwki . Formę do muffinek smarujemy olejem. Ciasto wyrabiamy i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dosypujemy trochę mąki. Od ciasta odrywamy niewielkie kuleczki i wylepiamy nimi foremki, posypujemy szczyptą oregano oraz przyprawami do pizzy, na nie nakładamy po łyżeczce farszu i posypujemy odrobinę startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy!
Oryginalny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, która trwa do piątku
Twoje muffinki wygląda pysznie, bardzo fajny przepis