Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy…Inspiracją do powstania tarty orzechowej była życzliwość marki Garneczki.pl
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g schłodzonego masła
- 30 g cukru pudru
- łyżka miodu
- łyżka cukru trzcinowego
- 200 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Polewa karmelowa:
- 150 g orzechów włoskich
- Pół szkl cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu
- 150 g śmietanki 30%
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem. i wykładamy na upieczone babeczki.
Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA
Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.
Te babeczki mają coś w sobie! Smakują mojej całej rodzince. Dziękuje serdecznie za przepis i pozdrawiam..
Dziękuję bardzo
cieszę się że smakują całej rodzince, pozdrawiam 
Pyszne, przed godziną wyciągnąłem z piekarnika, właśnie próbuję i naprawdę smaczne.
– Upiekę je na Wielkanoc, goście będą wniebowzięci
Super! bardzo się cieszę
Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Dziękuję cieszę się, że smakuje
Bardzo apetycznie wyglądają, na pewno są pyszne
mniam!
Witam. Mam problem, poniewaz nie posiadam taki foremek, jedynie zwykle foremki do muffinek silikonowe, ktore zazwyczaj wykladam papilotkami. Czy moge probowac w takich? Bo jakos nie widze tego oczyma wyobrazni a bardo bym chciala zrobic te kruche babeczki. Kupno nowych foremek nie wchodzi w gre, bo nie moge wychodzic z domu do konca miesiaca, wiec dzialam na tym co mam. Pozdrawiam
Może pani spróbować w foremkach do muffinek, proponowałabym jednak zrobienie tego przepisu w formie na tartę.
Dzień dobry,
chciałam zapytać czy można wykorzystać cukier muscovado?
Pozdrawiam
Tak śmiało można użyć cukru Muscovado