Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy…Inspiracją do powstania tarty orzechowej była życzliwość marki Garneczki.pl
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g schłodzonego masła
- 30 g cukru pudru
- łyżka miodu
- łyżka cukru trzcinowego
- 200 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Polewa karmelowa:
- 150 g orzechów włoskich
- Pół szkl cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu
- 150 g śmietanki 30%
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem. i wykładamy na upieczone babeczki.
Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA
Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.
Te babeczki mają coś w sobie! Smakują mojej całej rodzince. Dziękuje serdecznie za przepis i pozdrawiam.. 🙂
Dziękuję bardzo 😉 cieszę się że smakują całej rodzince, pozdrawiam 😉
Pyszne, przed godziną wyciągnąłem z piekarnika, właśnie próbuję i naprawdę smaczne.
– Upiekę je na Wielkanoc, goście będą wniebowzięci 😉
Super! bardzo się cieszę 😉 Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Dziękuję cieszę się, że smakuje 😉
Bardzo apetycznie wyglądają, na pewno są pyszne 🙂
mniam! 🙂
Witam. Mam problem, poniewaz nie posiadam taki foremek, jedynie zwykle foremki do muffinek silikonowe, ktore zazwyczaj wykladam papilotkami. Czy moge probowac w takich? Bo jakos nie widze tego oczyma wyobrazni a bardo bym chciala zrobic te kruche babeczki. Kupno nowych foremek nie wchodzi w gre, bo nie moge wychodzic z domu do konca miesiaca, wiec dzialam na tym co mam. Pozdrawiam
Może pani spróbować w foremkach do muffinek, proponowałabym jednak zrobienie tego przepisu w formie na tartę.
Dzień dobry,
chciałam zapytać czy można wykorzystać cukier muscovado?
Pozdrawiam
Tak śmiało można użyć cukru Muscovado 😉