Wy też czekacie już na Tłusty Czwartek! Ten dzień to czas na przygotowanie pysznych domowych pączków! Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki ,które powstały dzięki życzliwości marki Master Cook Handel, Helio oraz marki Stovit.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- konfitura jagodowa Stovit
- polewa biała Helio
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki, Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą jagodową. Gotowe pączusie oblewamy rozstąpioną czekoladą w kąpieli wodnej. Smacznego :-).