Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki masła
- 1 szklanka miodu
- 5 łyżek syropu klonowego
- Szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- Szklanka cukru pudru
- Białko z jajka
Dodatkowo:
- foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
Lukier królewski:
W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem.
Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.