Ratatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach.

Składniki:DSC_0040

  •  500 g mięsa mielonego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  •  0,5 pomarańczowej papryki
  •  puszka pomidorów krojonych
  •  oliwa z oliwek
  •  4 ząbki czosnku
  • 4 cebuleDSC_0015
  •  3 pomidory czerwone
  • 3 pomidory żółte
  •  1 zielona cukinia
  • 1 bakłażan japoński
  •  1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:DSC_0022

Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory z puszki. Na spód naczynia żaroodpornego wylewam przygotowany farsz, a następnie układamy w naczyniu na przemian plasterki bakłażana, pomidor czerwony, cukinię i pomidor żółty tworząc „ślimak” lub okręgi z warzyw, aż zapełnimy całą foremkę. Całość delikatnie przyprawiamy do smaku według uznania. Przykrywamy je szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez ok 1 godzinę, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy folię i wstawiamy do pieca na kolejne 15 minut.DSC_0042

Smacznego!

s3_viewer_small_H21Cv1_pdf-02s3_thumb_gazetka_promocyjna_sieci_lidl

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment