Ratatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 0,5 pomarańczowej papryki
- puszka pomidorów krojonych
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 3 pomidory czerwone
- 3 pomidory żółte
- 1 zielona cukinia
- 1 bakłażan japoński
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory z puszki. Na spód naczynia żaroodpornego wylewam przygotowany farsz, a następnie układamy w naczyniu na przemian plasterki bakłażana, pomidor czerwony, cukinię i pomidor żółty tworząc „ślimak” lub okręgi z warzyw, aż zapełnimy całą foremkę. Całość delikatnie przyprawiamy do smaku według uznania. Przykrywamy je szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez ok 1 godzinę, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy folię i wstawiamy do pieca na kolejne 15 minut.
Smacznego!