Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami.
Składniki:
- ciasto francuskie
Nadzienie:
- 30 dkg kurek
- 2 cebule
- kukurydza
- por
Sos
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 30 dkg sera żółtego
Przygotowanie:
Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Swietny blog, widze po postach,
Nietuzinkowe wpisy, dobra tematyka.