Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w swoich ulubionych słodkościach.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 250g masła
  • ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Składniki na masę śmietanową:

  • 10 dag śmietany 18%
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli
  • 40dkg malin

Przygotowujemy ciasto:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy.

Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką

Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po 30 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze ok. 20 min.

Źródło
https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-styropian-z-truskawkami/

Stoiska targowe stanowią bardzo ważny element podczas targów, gdzie prezentujemy ofertę naszej firmy. Jeżeli szukają Państwo producenta z wieloletnim doświadczeniem, który zadba o to, aby stoiska targowe wyglądały atrakcyjnie i zachęcały do podejścia postaw na markę Event Logistica.

Categories: Ciasta, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment