Zapraszam na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii i kandyzowanych owoców polany białą czekoladą. Ładnie i apetycznie wygląda, wybornie smakuje a do tego pięknie pachnie.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- szklanka cukru
- 30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio (mieszanka bakalii, rodzynki, żurawiny, migdały, orzechy, ananasy, morele suszoneskórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji
- 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 opakowanie białej polewy Helio
Przygotowanie
Owoce i bakalie kroimy w kosteczkę. Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych wypieków!