Karnawał w pełni – czas na karnawałowe pączki z kremem budyniowym z nutką ananasa i marakui. Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki ,które powstały dzięki życzliwości marki, Helio oraz marki Stovit.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Krem budyniowy:

  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 125g serka mascarpone

Dodatkowo:

Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy: wanilię przekrawamy i wyciągamy ziarenka, wkładamy wszystko do garnuszka. 3/4 szklanki mleka wlewamy do wanilii i zagotowujemy. W 1/4 mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki.  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy. Smacznego 🙂

 

 

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment