Roladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje ,że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Dzięki uprzejmości marki Stovit oraz Helio na moim stole pojawiła się rolada z kurczaka!
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz,
- Składniki na farsz:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 30%
- 100 g suszonej żurawiny Helio
- Łyżeczka żurawiny do mięs i serów Stovit
- 60 g obranych pistacji Helio
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Najpierw myjemy i osuszamy kurczaka następnie ostrym nożem oddzielamy mięso ze skórą od kości. Zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra, pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne rozłożone. Posypujemy solą, pieprzem.
Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą do dołu, posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem.