Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim. Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 200 g szpinaku
- 100 g schabu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki kukurydzy
- Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
- Pasta z suszonymi pomidorami
- Listki świeżej bazylii
Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni, przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi, łączymy z resztą składników. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.