Jest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych 😉
Składniki:
Spód:
- 376 g herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania
- 200 g miękkiego masła
Ptasie mleczko:
- 5 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
- kolorowe posypki
Wykonanie:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Ptasie mleczko:
Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską i różową) każdą w szklance wody. Gdy galaretki ostygną w ten sam sposób przygotowujemy 2 kolejne galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z następnymi galaretkami pamiętając o zachowaniu kolejności. Na koniec dekorujemy kolorowymi posypkami 😉
Bardzo ciekawie i apetycznie wygląda ten torcik 🙂
Dziękuję bardzo, polecam wypróbować 😉
super:)
Dziękuję;)
W przepisie 6 galaretek a kolorów wymienionych 5…
Dziękuję za uwagę 😉 faktycznie z szybkości zaszła pomyłka 😉
Czy zamiast mleka skondensowanego moze byc to zageszczone
Tak można użyć mleka skondensowanego tylko takie mleczko musi być dobrze schłodzone w lodówce.;)
a czy zamiast holenderskich herbatników mogą być np. maltanki? też są w czekoladzie
Jasne, alternatywy są potrzebne możemy zastąpić je innymi ciasteczkami według uznania;) Pozdrawiam