Prezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie. Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które zabłyśnie na Waszym stole niczym fajerwerki w tę magiczną noc! 😉
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Farsz:
- 1 op mrożonego szpinaku (450g),
- 6 łyżek kukurydzy
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule
- 60 dkg sera mozarella
- 1 laska kiełbasy
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- garść słonecznika łuskanego,
- 1 łyżka oleju.
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania,
- słonecznik do posypania
Wykonanie:
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem.
Bardzo fajny pomysł!
Dziękuję 😉