Roladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na żółte ciasto:
- 2 szt jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy cury
Składniki na zielone ciasto:
- 2 szt jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki szpinaku zblendowanego
- szczypta soli
Składniki na pomarańczowe ciasto:
- 2 szt jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 400 g serka śmietanowego delikate
- 9 plasterków szynki
Wykonanie:
Każdy kolor ciasta robimy osobno.
Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z przyprawą cury olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto zielone: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy ze szpinakiem ,olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.