Kto powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia.
Składniki:
- 0,5 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suchych)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml)
- 3 łyżki oleju
- ok 25 dag mięsa mielonego
- ok 10-15 dag pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny.
farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego!
MMMMMmmmmm zjadłabym, wyglądaja pysznie, szkoda tylko, że z mięchem ;(, skusiłabym się na wersję bezmięsną, chociaż nie jadam smażonego na codzień 🙂