Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
- szpinakowy makaron – 200 g
- 200 g szpinaku
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 0,5 kg startego sera mozzarella
- 8 łyżek kukurydzy
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
Sos:
- 8 łyżek śmietany
- 20 dag sera żółtego
- 150 ml wody
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- Sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy.
Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser.
Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Bardzo fajna propozycja. Musi być pyszne.
Pozdrawiam serdecznie