A może przekąska? Smaczna i zdrowa przystawka dobra na przyjęcia, wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Całość efektownie prezentuje się na stole, dobrze smakuje i spokojnie zaspokoi Wasz głód 🙂
Składniki:
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
• 2 kulki mozzarella
• 1 pomidor żółty
• 1 pomidor czerwony
• świeża bazylia
• sól
• zioła suszone
Etap przygotowania:
Bakłażana i cukinię myjemy a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 5 mm. Pokrojone bakłażany solimy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażany osuszamy. Mozzarelle i pomidory kroimy w plastry o tej samej grubości. Bakłażana obsmażamy z obu stron. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kolejno plasterki bakłażana, na nie kładziemy plaster mozzarelli pomidor czerwony, bakłażan, mozzarelle, pomidor czerwony, plaster cukinii, mozzarelle, pomidor żółty, ponownie plasterek cukinii pomidor żółty i na końcu oliwki i paseczki suszonych pomidorków. Takie piramidki zapiekamy w piekarniku 160 stopni na około 10 minut. Każdą piramidkę posypujemy świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą.