Jesienią może być metaforą i substytutem słońca, a latem pysznym ukojeniem w trakcie upałów. Dynia to wdzięczny składnik wielu smacznych dań. Jednym z nich jest właśnie zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka.
Składniki:
• 500 g surowej dyni
• 2 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 cebula
• ząbek czosnku
• 1 litr wywaru z rosołu
• łyżeczka przyprawy curry
• 3 łyżki śmietany 18%
• sól, pieprz
• 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Do garnka z wywarem rosołu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, dynię i ziemniaki. Gotujemy, aż dynia, marchew i ziemniaki będą miękkie a następnie całość miksujemy, zabielamy śmietaną i przyprawiamy według uznania.
dynia jest smaczna i pożywna, uwielbiam przyrządzać dynie na różne sposoby, przepis będzie za niedługo przetestowany. ogólnie bardzo ładna strona
Dziękuję:)
Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na zupe! wygląda to bardzo apetycznie 🙂