Małe ozdobniki  zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia!

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g margaryny
  • 1 jajo do smarowania ciasta

11096937_10204019480796396_1621418088_n - Kopia

Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jedno jajo. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy około 10 minut. Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy jeszcze około 15 minut. Przekładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by podwoiło swą objętość. Ciasto dzielimy na około  10 części, formujemy małe  kulki, następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przycinamy je czystymi nożyczkami, nadając kształt uszu. Wykałaczką robimy króliczkom wgłębienia imitujące oczy i nosek. Smarujemy każdego rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 15 minut tak by nabrały rumianych kolorów.

s3_viewer_big_1.prev_4

s3_viewer_big_1.prev_4 (1)

One Response so far.

  1. aneczkaa napisał(a):

    to na pewno sprawdzę 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pizza z cukinią’’

Posted on Wrz - 6 - 2018

0 Comment

,,Knedle ze śliwkami’’

Posted on Sie - 15 - 2018

0 Comment

,,Jagodzianki z kruszonką’’

Posted on Sie - 15 - 2018

0 Comment

,,Tradycyjny żurek’’

Posted on Lip - 3 - 2018

0 Comment