Dzisiaj na blogu przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z kiełbasą, boczkiem i jajkiem, przygotowany na esencji żurku Jamar. W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty
Składniki:
- 100 g boczku
- 100 g kiełbasy
- ½ litra żurku Jamar
- 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny)
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 duża cebula
- 3 suszone borowiki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania żurku:
Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Gotowy żurek podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego!