Zapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.
Ciasto:
- 6 jaj
- 2 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 6 łyżek oleju
- 1 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony
- 1 szkl. maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 żółtko
- 200 g zmielonego sera białego
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
Masa mascarpone:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 200 ml sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki.
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto z makiem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto różowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w 180 st. C, około 45-50 minut.
Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy.
Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!
To ciasto wygląda obłędnie! W ogóle tak przeglądam i właściwie każdy Twój przepis jest ciekawy
Bardzo ciekawy blog
Spróbuj może swoich sił na portalu http://blogbooster.pl/, dzięki niemu będziesz miała jeszcze więcej czytelników
A warto czytać Twojego bloga, bo jest bardzo ciekawy, a przepisy wyglądają na mega pyszne! !
No i koniec. Strach iść do lodówki. Nie czeka tam na mnie TAKIE ciacho, więc będzie rozczarowanie
W takim razie trzeba się skusić na zrobienie i spróbowanie ciasta
Jaka duza blaszka?
Forma jest tradycyjna, to prostokątna blaszka o wymiarach 25 x 36
Nie przepadam za makiem .W jaki sposob moge go zastapic?Chcialabym upiec to ciasto bo wyglada oblednie.
Może Pani równie dobrze tą część ciasta zostawić bez dodatkowego składnika
A już widzę odpowiedź wyżej:) dziś próbuję ten przepis, wygląda przepysznie.
Super, proszę dać znać czy smakowało ciasto
Ciasto zrobione jutro będzie skosztowane.
Ciasto samo z siebie jest dobre, ale niestety kulki wyszły twarde, mają takie być? a ewentualnie czego mniej dać albo co dodać aby były miększe.
Może Pani dodać mniej kaszy manny a więcej masła
Ciasto piękne, jeszcze lepiej smakuje nawet moim wybrednym facetom
dzisiaj piekę ponownie 
Dziękuję ślicznie, cieszę się bardzo, że smakuje
smacznego 
Bardzo ciekawy blog, na którym można znaleźć wiele inspirujących przepisów
Przynajmniej my czujemy się zainspirowani
A to ciasto jest po prostu rewelacyjne. Ciekawi jesteśmy, jak smakuje, bo wygląda na takie, które rozpływa się w ustach 
Pozdrawiamy z Szybkiej Pizzy!
Dziękuję bardzo za miłe słowa!
Ciasto wygląda obłędnie. A czym jest wierz posypany?
Dziękuje bardzo! owszem mak powinien być sparzony
Dzięki! Świetny i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.
Dziękuję bardzo, pozdrawiam!
Super, bardzo się cieszę, dziękuję!
Zrobiłam i jeszcze nie wiem jak smakuje, bo czeka na dzisiejszą imprezę u dziadków. Zrobiłam na świeżym maku, bo nie doczytałam w komentarzach, że powinien być sparzony. Nie wiedziałam też, czy kisiel w proszku czy zrobiony już. Zrobiłam z proszkiem, mam nadzieję, że będzie jadalny. Na fotce wygląda obłędnie!
Mam nadzieję, że wyszedł i będzie smakował