Zapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.

DSC_0507 - Kopia DSC_0509 - Kopia

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 2 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 6 łyżek oleju
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony
  • 1 szkl. maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 żółtko
  • 200 g zmielonego sera białego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła

Masa mascarpone:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 ml sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie  formujemy kulki i wstawiamy do lodówki.

Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto z makiem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto różowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy  w 180 st. C, około 45-50 minut.

Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy.

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

23 komentarze so far.

  1. Funcja pisze:

    To ciasto wygląda obłędnie! W ogóle tak przeglądam i właściwie każdy Twój przepis jest ciekawy 🙂 Bardzo ciekawy blog 🙂 Spróbuj może swoich sił na portalu http://blogbooster.pl/, dzięki niemu będziesz miała jeszcze więcej czytelników 🙂 A warto czytać Twojego bloga, bo jest bardzo ciekawy, a przepisy wyglądają na mega pyszne! !

  2. No i koniec. Strach iść do lodówki. Nie czeka tam na mnie TAKIE ciacho, więc będzie rozczarowanie 😉

  3. Beata pisze:

    Jaka duza blaszka?

  4. Kasia pisze:

    Nie przepadam za makiem .W jaki sposob moge go zastapic?Chcialabym upiec to ciasto bo wyglada oblednie.

  5. roksi pisze:

    A już widzę odpowiedź wyżej:) dziś próbuję ten przepis, wygląda przepysznie.

  6. roksi pisze:

    Ciasto samo z siebie jest dobre, ale niestety kulki wyszły twarde, mają takie być? a ewentualnie czego mniej dać albo co dodać aby były miększe.

  7. Alicja pisze:

    Ciasto piękne, jeszcze lepiej smakuje nawet moim wybrednym facetom 🙂 dzisiaj piekę ponownie 😉

  8. Kaja pisze:

    Bardzo ciekawy blog, na którym można znaleźć wiele inspirujących przepisów 🙂 Przynajmniej my czujemy się zainspirowani 😉 A to ciasto jest po prostu rewelacyjne. Ciekawi jesteśmy, jak smakuje, bo wygląda na takie, które rozpływa się w ustach 🙂
    Pozdrawiamy z Szybkiej Pizzy!

  9. Daria pisze:

    Ciasto wygląda obłędnie. A czym jest wierz posypany?

  10. Aga pisze:

    Dziękuje bardzo! owszem mak powinien być sparzony 😉

  11. Edyta pisze:

    Dzięki! Świetny i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.

  12. Iwona pisze:

    Zrobiłam i jeszcze nie wiem jak smakuje, bo czeka na dzisiejszą imprezę u dziadków. Zrobiłam na świeżym maku, bo nie doczytałam w komentarzach, że powinien być sparzony. Nie wiedziałam też, czy kisiel w proszku czy zrobiony już. Zrobiłam z proszkiem, mam nadzieję, że będzie jadalny. Na fotce wygląda obłędnie!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment