Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta, i na codzień, wspaniale się prezentują oraz wybornie smakują.
Składniki na około 5 porcji:
- 1 opakowanie- ,,Śledzik na okrągło Seko’’
- 1 duża cebula
- 1 duże awokado
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 słoik buraczków konserwowych w całości
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek chrzanu
- 5 łyżek śmietany 18%
- Pieprz, sól
- 50 g płatków migdałowych
- Kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Majonez mieszamy z chrzanem i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz świeżym koperkiem.