Szybka i smaczna sałatka z chrupiącym selerem. Niecodzienne połączenie kurczaka, migdałów oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica .
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 3 łodygi selera naciowego
- 6 łyżek kukurydzy
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g migdałów całych
- 0,5 kg winogronu
- 4 łyżki majonezu
- przyprawa curry, sól, pieprz
- 3 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.