Wyjątkowo pyszne połączenie buraków, fety, mandarynek rukoli i orzechów włoskich. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z burakiem i fetą to idealny posiłek na każdą porę dnia. Sałatka z burakiem i serem feta posypana chrupiącymi orzeszkami, to świetny pomysł na lunch do pracy lub na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna sałatka. Zapraszam serdecznie!
Składniki
- 50 g rukoli
- 2 małe buraki czerwone
- 2 mandarynki
- g sera feta
- 40 g orzechów włoskich Helio
- 10 g rodzynków sułtańskich Helio
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Składniki na dressing: - 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 mandarynki
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki
myjemy, obcinamy końcówki i zawijamy oddzielnie każdego w folię aluminiową.
Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około godzinę. Jak buraki
przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.
Przygotowanie dressingu:
Z mandarynki wyciskamy sok. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż
uzyskamy jednolitą konsystencję.
Rukolę przekładamy do miski i skrapiamy przygotowanym dressingiem i mieszamy.
Rozkładamy na talerzach. Na rukoli układamy plasterki obranych mandarynek i dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w
kostkę. Sałatkę posypujmy serem i orzechami włoskimi. Skrapiamy dressingiem i
doprawiamy solą i pieprzem.