Coraz bliżej święta! Przed Wami doskonała wędlina na świąteczny stół i inne uroczystości rodzinne. Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki.

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 8 cienkich kabanosów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu Stovit
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • majeranek, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta. Nacieramy czosnkiem, opruszamy solą, pieprzem i paprykami, smarujemy musztardą i miodem. Na całej długości boczku rozkładamy kabanosy, skrapiamy oliwą. Zwijamy roladę, obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby rolada się zarumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Nuggetsy z sezamem’’

Posted on Gru - 29 - 2019

0 Comment

,,Kresowy schab z dynią”

Posted on Gru - 13 - 2019

0 Comment

,,Ciasto orzechowe z kawową...

Posted on Gru - 12 - 2019

2 komentarze