• 7 białek
• 5 łyżek niebieskiego maku
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1łyżeczka proszku do pieczenia
Ptasie mleczko:
• 400 ml mleka kokosowego
• 4 łyżki śmietany 30%
• Galaretka niebieska wieloowocowa
Galaretka:
• 3 galaretki niebieskie wieloowocowe
• 3 szklanki wody
Czy film który nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast!
Sposób wykonania:
Ciasto z makiem:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Ptasie mleczko:
Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską.
Galaretka:
Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki.
Wow, wielki błękit, super!
Dziękuję 😉
Coś wspaniałego. W ogóle na blogu są same pyszne i ciekawe przepisy. Gratuluje tak ciekawej stronki.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo 😉
Śliczne 🙂 ciekawe jak smakuje, podeslesz kawałeczek? 🙂
Oczywiście zapraszam na kawałeczek;)
A skad wziąć niebieski mak ,?
Mogę prosić o wymiary blachy do pieczenia?
Gapa ze mnie wymiary są podane
Forma jest tradycyjna, to prostokątna blaszka o wymiarach 25 x 36 😉
Czy zamiast mleka kokosowego można użyć zwykłego mleka?
Oczywiście, że tak a jeszcze lepiej będzie jak użyje się śmietany 30%
To jeżeli chcę zastąpić mleko zwykłą kremówką, to ile bd jej potrzeba skoro w przepisie jest że mleka idzie 400ml?
Może Pani użyć nawet 250 ml śmietany kremowej 30%,pięknie się nam ubije. 🙂
piękne ciasto, mam pytanka : czy mak moze byc mielony > ? i co z żółtkami : ) też dodajemy do ciasta bo nie jest wspomniane . . . właśnie robię
Dziękuję, mak może być mielony, żółtka w tym przepisie nie zostały użyte 😉
Właśnie dziś robię te ciasto mam nadzieje że mi wyjdzie 🙂
Mam jeszcze pytanie czy te galaretki od razu się wylewa na te ptasie mleczko?
Galaretkę wylewamy na stężone ptasie mleczko 😉
Ciasto wyszło przepyszne. Polecam!!!
Dziękuję! bardzo się cieszę, że smakowało 😉
Czy mleczko ma się ubić? bo jest cały czas wodnite i nie chce się ubić że śmietanka
Zanim użyje się mleka kokosowego, należy je trzymać w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Po tym czasie mleko powinno się dobrze ubić.
My będziemy dzisiaj próbować robić;) ciekawe czy wyjdzie
Można zamienić blaszkę na tortownicę? Jeśli tak to jaka średnica? 😊
Oczywiście może Pani zamienić blaszkę na tortownicę najlepiej o średnicy 26 cm.
Świetnie wygląda i pysznie smakuje
Dziękuję bardzo 🙂