Posted by Aga on Lut - 4 - 2015 under Ciasta, Desery, Przepisy
Ingredients
Ciasto z makiem:

• 7 białek

• 5 łyżek niebieskiego maku

• 1 szklanka cukru

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1łyżeczka proszku do pieczenia

Ptasie mleczko:

• 400 ml mleka kokosowego

• 4 łyżki śmietany 30%

• Galaretka niebieska wieloowocowa

Galaretka:

• 3 galaretki niebieskie wieloowocowe

• 3 szklanki wody

Cuisine: Cooking time: 15 mins Serving: 2 people

Czy film który nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast!

10952723_10203799892064817_1264350175_n

Sposób wykonania:

Ciasto z makiem:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

Ptasie mleczko:

Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską.

Galaretka:

Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki.

s3_viewer_small_Lidl-00

Meal: Food type:

28 komentarzy so far.

  1. Olga pisze:

    Wow, wielki błękit, super!

  2. Coś wspaniałego. W ogóle na blogu są same pyszne i ciekawe przepisy. Gratuluje tak ciekawej stronki.

    Pozdrawiam serdecznie

  3. pieczesie pisze:

    Śliczne 🙂 ciekawe jak smakuje, podeslesz kawałeczek? 🙂

  4. Emilia pisze:

    A skad wziąć niebieski mak ,?

  5. kate pisze:

    Mogę prosić o wymiary blachy do pieczenia?

  6. ciasteczko pisze:

    Czy zamiast mleka kokosowego można użyć zwykłego mleka?

  7. Ana pisze:

    piękne ciasto, mam pytanka : czy mak moze byc mielony > ? i co z żółtkami : ) też dodajemy do ciasta bo nie jest wspomniane . . . właśnie robię

  8. Sylwia pisze:

    Właśnie dziś robię te ciasto mam nadzieje że mi wyjdzie 🙂

  9. Sylwia pisze:

    Mam jeszcze pytanie czy te galaretki od razu się wylewa na te ptasie mleczko?

  10. Sylwia pisze:

    Ciasto wyszło przepyszne. Polecam!!!

  11. Iwona pisze:

    Czy mleczko ma się ubić? bo jest cały czas wodnite i nie chce się ubić że śmietanka

    • Aga pisze:

      Zanim użyje się mleka kokosowego, należy je trzymać w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Po tym czasie mleko powinno się dobrze ubić.

  12. Nikola pisze:

    My będziemy dzisiaj próbować robić;) ciekawe czy wyjdzie

  13. Kasia pisze:

    Można zamienić blaszkę na tortownicę? Jeśli tak to jaka średnica? 😊

  14. Celcamp pisze:

    Świetnie wygląda i pysznie smakuje

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment