Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik.
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników maślanych
- 100 g miękkiego masła
- Łyżka mąki kokosowej
Składniki na masę dyniową:
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 galaretki pomarańczowe
Składniki na masę orzechową:
- 250g orzechów włoskich
- ¾ szkl. mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- kostka masła
Składniki na mase mascarpone:
- Śmietana 30% – 250ml
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
Dodatkowo:
Wykonanie:
Spód:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Składniki na masę dyniową:
W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Składniki na masę orzechową:
Mleko zagotowujemy, dodajemy zmielone orzechy. Całość chwilę gotujemy cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy.
Składniki na masę mascarpne:
Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy na masę orzechową.
Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.
Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria