Najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny, czyli polędwica połączona z malinowym sosem to idealny pomysł na obiad lub przystawkę świąteczną . Polędwiczka z malinami to kolejny przykład na harmonię smaków mięsa z owocami.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa około 200 gramów
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 cebula
- Przyprawa do wieprzowiny
- Około 50 mililitrów ocetu balsamicznego
- 1 łyżka miód Stovit
- 2 łyżki konfitury malinowej Stovit
- 1 łyżeczka dżemu naturalnie owocowe Stovit
- 50 gramów świeżych lub mrożonych maliny
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, przyprawiamy, spryskujemy olejem i marynujemy kilka godzin. Po tym czasie na rozgrzanej patelni oliwą obsmażamy polędwiczkę z obu stron. Na tej samej patelni co smażyło się mięsko podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę. Gdy się zeszkli na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, konfiturę z malin, dżem oraz maliny. Wszystko razem gotujemy uważając aby sos się nie przypalił, możemy w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Gdy maliny się trochę rozpadną do sosu wkładamy ponownie polędwiczkę zmniejszamy ogień i dusimy około 15 min. Gotową polędwiczkę kroimy je w plasterki i układamy na powstałym sosie malinowym.
Coraz popularniejszym rozwiązaniem w aranżacji kuchni jest wybór fototapety zamiast płytek. Fototapeta do kuchni to nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu można w prosty sposób przeprowadzić metamorfozę wnętrza.