Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych i orzechach laskowych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Uprzejmość marki ePrezenty oraz Frisco, pozwoliła na wykonanie tego pysznego dania! Do jego przygotowania wykorzystałam również produkty HELIO Natura: prażone orzechy laskowe. To doskonały wybór, gdyż otrzymujemy świetny smak!

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • około 40 g orzechów laskowych Helio Natura
  • duże jajko
  • mąka
  • słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnek w proszku, sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. Oprószamy z każdej strony solą, chilli, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie płatki kukurydziane i orzechy kruszymy w blenderze. Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz w przygotowanej panierce kukurydziano- orzechowej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

One Response so far.

  1. Ada napisał(a):

    O jej, nie miałam jeszcze okazji próbować takiego kurczaczka – ale wygląda naprawdę niesamowicie 😛

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pierś kurczaka w płatkach...

Posted on Paź - 24 - 2017

1 Comment

,,Pizza z leśnymi grzybami”

Posted on Paź - 18 - 2017

1 Comment