Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie.Inspiracją do  powstania pierożków była życzliwość Master Cook Handel

DSC_0449 - Kopia
DSC_0458 - Kopia DSC_0460 - Kopia

Nadzienie:

Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją na boczku. Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • około 1 szklanka bardzo ciepłej wody

Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podajemy okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła.
s3_viewer_big_1.prev_4 (1)

Categories: Dania główne, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Jaglusia napisał(a):

    Super przepis. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Białe zęby napisał(a):

    ciasto zrobię swoje, ale farsz z dyni bardzo mi się podoba 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment