Paszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio, oraz Stovit.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki
- 30 g drożdży
- 2 żółtka
- 200 g ciepłego mleka
- 1oo g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 50 g podgrzybków
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- pieprz, sól, chili do smaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- Sezam biały, czarny Helio
Przygotowanie:
Do miseczki kruszymy drożdże i mieszamy z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. formujemy kulę, wkładamy do miski , przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, pieczarki i podgrzybki szatkujemy drobno. Cebule przesmażamy na roztopionym maśle, następnie dodajemy oliwę, podgrzybki i pieczarki. Dusimy aż grzyby zmiękną. Dodajemy przyprawy i drobno poszatkowaną odcedzoną kapustę, smażymy około 30 minut a następnie studzimy. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach około 35 x 45 cm. Dzielimy na 4 równe części o szerokości około 11 cm. Na brzegu każdego paska układamy farsz i zawijamy ciasto. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na papier ruloniki tak aby złączenia były na dole. Następnie kroimy ok 5 cm. paszteciki , smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 200 stopniach C ok 25 minut. Serwujemy z czerwonym barszczem Smacznego!