Zapraszam na genialną przekąskę: oszukane przepiórcze udka. Zaskocz gości niebanalną przekąską np. w Sylwestrową noc lub podczas rodzinnej imprezy! Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej,
- 200 ml kefiru,
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej,
- Szczypta soli.
- FARSZ:
- 350g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz,
- 4 ząbki czosnku,
- Paluszki,
- Olej do smażenia,
- 2-3 jajka,
- Bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania przepisu:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek a następnie przyprawiamy. Do miski wsypujemy 300g mąki, szczyptę soli, sodę i dodajemy kefir. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 6mm. Z ciasta za pomocą kubka o średnicy 8 cm wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka tak, aby wystawał poza koło, dociskamy do ciasta. Na środku wykrawanego ciasta wykładamy po łyżeczce masy mięsnej i dokładnie zlepiamy tak jak pieroga. Każdego pierożka przecinamy na pół. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Udka maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy pod przykryciem na złoto z każdej strony. Gotowe udka serwujemy z ulubionym sosem.
Wiele osób sprawujących opiekę nad seniorami zastanawia się, jak ułatwić codzienne życie i poruszanie się starszym ludziom. Niektórzy myślą o zakupie kul, inni o wózkach inwalidzkich. Jest jednak jeszcze rozwiązanie pośrednie – balkonik rehabilitacyjny.