Przedstawiam dziś letnie ciasto jagodowo- morelowe, które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz  na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom jagód ! Ciasto przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel

DSC_0045 - Kopia
DSC_0058 - Kopia DSC_0065 - Kopia

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oraz:

  • szklanka kremówki 30 proc.
  • 40 dag serka waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka morelowa
  • 1 galaretka jagodowa
  • 8 pokrojonych połówek moreli z puszki
  • 30 dag jagód
  • pół szklanki dżemu morelowego
  • 8 łyżek wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Brytfankę wykładamy pergaminem. Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st.  Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i  posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy morelami, polewamy galaretką morelową. Gdy zastygnie, smarujemy ją resztą śmietany. Na wierzchu układamy 3 placek, smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej na całą noc w lodówce.

W ofercie firmy Berendsen znajdziecie Państwo całą gamę ubrań roboczych.  Asortyment odzieży  produkowany jest z materiałów znakomitego gatunku, zapewniających długie i komfortowe użytkowanie. Odzież robocza wyróżnia się przede wszystkim trwałością i wszechstronnym zastosowaniem.

Categories: Ciasta, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Kaśka pisze:

    Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej „Kaszomaniak”

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment