Przedstawiam dziś letnie ciasto jagodowo- morelowe, które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom jagód ! Ciasto przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel
Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
- szklanka kremówki 30 proc.
- 40 dag serka waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka morelowa
- 1 galaretka jagodowa
- 8 pokrojonych połówek moreli z puszki
- 30 dag jagód
- pół szklanki dżemu morelowego
- 8 łyżek wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Brytfankę wykładamy pergaminem. Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy morelami, polewamy galaretką morelową. Gdy zastygnie, smarujemy ją resztą śmietany. Na wierzchu układamy 3 placek, smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej na całą noc w lodówce.
W ofercie firmy Berendsen znajdziecie Państwo całą gamę ubrań roboczych. Asortyment odzieży produkowany jest z materiałów znakomitego gatunku, zapewniających długie i komfortowe użytkowanie. Odzież robocza wyróżnia się przede wszystkim trwałością i wszechstronnym zastosowaniem.
Hej!
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej „Kaszomaniak”
Zapraszam zatem serdecznie !
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka
Dziękuję 😉