Wilgotne ciasto z dodatkiem purée z dyni, delikatny krem z dużą dawką orzechów przykryte kołderką z kroplami złotej rosy. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio, marki Stovit. oraz Garneczki
Składniki:
na ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu Stovit
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
Masa dyniowa:
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 2 Łyżki jabłka prażone z brzoskwiniami i cukrem
- 3 łyżki konfitury Babuni z moreli
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany kremowej 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane.
Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut
Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Połowę ubitej śmietany wykładamy na puree z dyni, po czym, wykładamy drugą połowę śmietanowej masy wymieszanej z orzechami. Ciasto schładzamy a następnie przykrywamy górną warstwę bezową. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!
Apetyczny przekładaniec) )
Dziękuję 😉